Közösségi oldal ajánlat

Utolsó kommentek

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

PUNKOSD

2011.06.12. 17:32 Landdie

Nem Pünkösd, PUNKOSD! TARAJanus császár és PunkDora szelencéje.

Sajnos sokan összekeverik Pünkösdöt az ős punk ünneppel, a Punkosddal. Punkosd nem más, mint a punk hitvallás szent taraj ünnepe. Az elmúlt évszázadokban, évezredekben számtalan művészeti alkotás keletkezett, melyek puszta léte alátámasztja a tarajizmust és a punkosdságot. Az első lényegre törő bizonyíték a Krisztus utáni első és második század fordulóján uralkodó Tarajanus császár ezüst dénárján látható. Róma császárának fején jól látható a fejpánt mögül előbúvó tarajsor.

Ám, nem Tarajanus volt az első punkosdi, hiszen a császár nem volt különösebben járatos a feltalálás tudományában. Az uralkodó a görög mitológiából merített. A császár Dácia elfoglalása előtt álmot látott, melyben egy hosszú hajú nő kinyitott egy szelencét és azon nyomban égnek állt az összes haja. Álmában hangot hallott, mely azt mondta neki,:” Ebben a jelben győzni fogsz!”. Tarajanus rögtön felismerte, hogy Zeusz üzent neki és az álomban szereplő nő nem más mint Punk Dóra és az Ő szelencéje. A római légiók a császár utasítására azonnal ismételten használni kezdték a tarajos sisakot, hiszen közeledett a háború és már kevés volt az idő, hogy a katonák hosszú hajat növesztve égnek álló hajjal küzdhessenek. Tarajanus bölcsen cselekedett és győzött.

     
 
PunkDora Before              PunkDora After

 

Az alábbi korabeli festményen azt a jelenetet örökítették meg, amikor a morvszlávnyik punkok átadták Rothaarius, tarajatlanokhoz írt első levelét az ős-frankoknak. A szent kézirat alcíme az „Egyetértésben a vörös taraj viseléséhez való jogért” volt.

 
A kép felső részén jól látszik a punkok felé szálló, hanyatt repülő punk páva.


Tarajanus uralkodása után másfél évszázaddal Nagy Konstantin császár egy másik csata előtt egy teljesen másfajta álmot látott. Ő a keresztről álmodott, és annak a jelében győzött. A császár hamar rádöbbent, hogy Tarajanus álma hamis lehetett, hiszen Punk Dóra és szelencéje néhány évszázaddal korábban kétszer is Róma ellenségét szolgálta, a PunkArthagót. Az uralkodó rádöbbent az igazságra és bölcs döntést hozott a kereszt jelének alkalmazásával. Nem csoda hát, ha a kereszténység legitimitásáért sokat tevő Konstantint szentté avatták. Azonban nem feledték a keresztények, hogy Tarajanus keresztényüldöző volt, ezért a punkosdi mozgalmat jelképesen is viszontüldözni kellett. A viseletében megmutatkozó ellen-punkosdi mozgalom legfontosabb képviselői a tonzúrát viselő szerzetesek voltak. Nem csak a legapróbb taraj viselete volt tilos számukra, hanem mindenféle haj fejtetőn történő meghagyása is. A hajbakapás azonban őket sem kerülte el.

 
 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://realistautopia.blog.hu/api/trackback/id/tr362978123

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása