Közösségi oldal ajánlat

Utolsó kommentek

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

TEMPLOMI VIZITDÍJ

2008.11.12. 20:08 Landdie

 HATÁSOS MISE LUCIFEREGYHÁZÁN

A kétezer lakosú Luciferegyháza néhány kilométerre feküdt Nyárkétegyházától. A falucska nem büszkélkedhetett semmi kirívó dologgal, ám a vallásosságáról híres település emlegetése büszkeséggel töltötte el a Rónai Kaotikus Egyház szellemi vezetőit ország, sőt világszerte. A község neve sokakban váltott ki megbotránkozást, pedig a névválasztásnak semmi köze nem volt Luciferhez, hiszen a falu névadója Fair Lucia (Lucia Fair) nem volt más, mint a siracusai szűz.

Rendhagyó vasárnap volt ez a mai. Az alkalmi oltárt Isten házának főbejárata előtt a templomkertben állították fel a ministránsfiúk. A tízórai misére igyekvő egyházközösség tagjai, ámuldozva szemlélték, milyen gondosan eltakarították az egyházszolgák a havat az udvarról. A hatalmas Szent Miklós szobrot, melyet Innocenti bíboros adományozott a múlt hónapban, kihozták belső lakhelyéről, most az oltár és a bejárat között magasodott tekintélyt parancsolón. A helyi plébános, Eurocenti atya kilépett a templomból, elégedett pillantást vetett a sokszázas tömegre, aztán az oltárhoz lépdelt, majd megigazította a talpas mikrofont. Az erősen raccsoló atya szavai hangosan törtek elő a templomkert több pontján elhelyezett hangszórókból.     

- Dlága testvéleim az Úlban! Lendhagyó vasálnapunkon ismét összegyűltünk, hogy megemlékezzünk a mi szelető mennyei Atyánklól! Sokan nem éltik közületek, hogy miélt vagyunk itt kint az Isten háza előtt, és miélt nem vagyunk benn, amikol idekinn fagyos az időjálás, és az ónos eső megsíkosítja lépteinket…... Alázat, tülelem és bölcsesség testvélek! Ebben a világban, sem pediglen a mennyeknek olszágában sem adatik semmi sem ingyen. Gondoljunk csak Klisztus Ulunk szenvedéséle, Ő a vélét adta élettünk a kelesztfán, és mi mit adtunk cselébe néki? Hitünkön és szeletetünkön kívül semmit!

Eurocenti atya kétszer keresztet vetett, a tömeg elismételte a mozdulatokat.

- Nehéz időket élünk mindannyian, és tudjuk, hogy a mi mennyei Atyánk nem hagy cselben bennünket! Az Úl saját fiát küldte a halálba az embeliség bűneinek megváltása végett. A fukalság és a fösvénység nem ajánlólevél a mennyeknek olszágába! Kéldem én, mi mit teszünk az Istenélt?.......No kedves hívek, nincs semmi sem veszve, hiszen Isten Igéje mindenle magyarázatot ad! Emlékezzünk, mit is mond Jakab plóféta, ölökélvényű üzenetében? „ Akalod-é pedig tudni, te hiábavaló embel, hogy a hit cselekedetek nélkül megholt? Avagy Áblahám, a mi atyánk, nem cselekedetekből igazíttatott-é meg, felvivén Izsákot, az ő fiát az oltálla? Látod, hogy a hit együtt munkálkodott az ő cselekedeteivel, és a cselekedetekből lett teljessé a hit.” Ámen!

- Ámen!
 Visszhangzott mindenünnen, a gyülekezet tagjai közül többen keresztet vetettek. Eurocenti folytatta.

- Jézus tanítása, az Úl szava testvéleim! A kétkedők és a hitetlenek nem juthatnak be a mennyeknek olszágába! Figyelmezzetek az evangyéliom szavaila! Jézust a falizeusok és Helódes embelei plóbálták összezavalni, de szánalmas plóbálkozásuk kudalcot vallott. Idézzük fel Málk evangyéliomának tizenkettedik fejezetét. Hogy szól Isten Igéje?  
…”Azok pedig odamenvén, mondának néki: Mestel, tudjuk hogy igaz vagy és nem gondolsz senkivel; melt nem tekintesz embelek személyéle, hanem igazság szelint tanítod az Istennek útját. Szabad-é a császálnak adót fizetni vagy nem? Fizessünk-é vagy ne fizessünk? Ő pedig ismelvén az ő képmutatásukat, monda nékik: Mit kíséltetek engem? Hozzatok nekem egy pénzt, hogy lássam. Azok pedig hozának. És monda nékik: Kié ez a kép és a felílás? Azok pedig mondának néki: A Császálé. És felelvén Jézus, monda nékik: Adjátok meg a mi a Császálé, a Császálnak, és a mi az Istené, az Istennek. És elálmélkodának ő lajta”…Ámen!

-  Ámen! - harsogta a tömeg, Eurocenti atya néhány pillanatnyi szünet után ismét megszólalt.

- Miért-e plédikáció testvéleim az Úlban? Melt közeledik az idők végezete és nehéz éveket  élünk. Jézus megmondotta, hogy adjuk meg a császálnak ami az övé és Istennek, ami az Istené! Ebben a kolban mál nincsenek császálok, a császál maga az embelek evilági vezetője, a kolmány és a pallament.
 …….Viso, visi..visitolum.. humanum…..látogatás, vizsgálat…mindannyian ismeljük  a vizitdíjat, melyet a szükség hozott létre, mondhatjuk, Isten kegyelméből a nép császála, a választott hatalom gyűjti napjainkban. Sokan lázadnak ezen vizitdíj ellen, és elfelejtik, hogy a hatalom Isten kegyelmét élvezi. Mit mond az Ige? „A szelidek pedig ölöklik a földet, és gyönyölködnek nagy békességben.” „Jobb alázatos lélekkel lenni a szelídekkel, mint zsákmányon osztozni a kevélyekkel.” Emlékezzünk a Hálomkilályokla, akik Jézus születésekol meglátogatták a kisded Ulat az ő jászoljában. Bölcsességük és szelídségük adakozásukban is megnyilvánult, milhát, tömjént, alanyat vittek az Úlnak az ő látogatásuk, vizitációjuk solán.

Az atya a Bibliáját lapozta, aztán folytatta a prédikációt.

- Most hallgassátok meg Málk evangyéliomának tizennegyedik fejezetét, egy tanulságos tölténetet, mely Jézus gyógyító útjának egy lészét hivatott bemutatni.
      ..”Mikol pedig Bethániában a poklos Simon házánál vala, a mint asztalhoz üle, egy asszony méne oda, a kinél alabástlom edény vala valódi és igen dlága náldus olajjal, és eltölvén az alabástlom edényt kitölté azt az ő fejéle. Némelyek pedig hábolognak vala magok között és mondának: Mile való volt az olajnak ez a tékozlása? Melt el lehetett volna azt adni hálomszáz pénznél is többélt, és odaadni a szegényeknek. És zúgolódnak vala ellene. Jézus pedig monda: Hagyjatok békét néki, miélt bántjátok őt? Jó dolgot cselekedett én velem.”… Hallelúja.

-    Hallelúja! Ámen! - visszhangozta a gyülekezet.

- Jézus meglátogatta poklos Simont, hogy gyógyítsa, az az asszony pedig dlága olajjal fizetett az Úl Jézusnak. Isten helyeselte a cselekedetet, hiszen ölömmel fogadta látogatásának, vizitjének áldásos ellentételezését. Kéldésem tehát, hol lakozik az Isten? Megadom a választ kedves testvéleim: Az Isten az Istennek házában lakozik. Az Isten itt lakozik és mi meglátogatjuk őt. Mit teszünk mi Ő élette? Gondoljunk az asszonyla, aki kéletlenül megkente Jézust a hálomszáz pénznél is éltékesebb olajjal! Talán ez napjaink mondanivalója, a hálomszáz pénz. A Biblia minden időben megadja a választ a felmelülő kéldésekle. Mindenkol emlékezzünk Jézusla és az Isten látogatását - ha úgy tetszik vizitjét  - honoláló csodálatos asszonyla a poklos Simon házában. Ne feledjük, hálomszáz pénzlől szól Isten Igéje!....Gondolom senki nem akal az idők végezetekol mennyei Atyánk színe elé lépni avval a gyötlő gondolattal, hogy nem tett meg mindent életében, fukalságból gonoszságból. „Melt lesznek az emberek magukat szeletők, pénzsóválgók, kélkedők, kevélyek, kálomkodók, szüleik ilánt engedetlenek, háládatlanok, tisztátalanok,” A mi mennyei Atyánk szelet bennünket, ne legyünk hát engedetlenek. Ámen!

 


- Hálomszáz pénz. Az Ige megmondta, és talán Isten kegyelméből a császár, kolmány, pallament sem véletlenül hatálozott meg egy ilyen csekély összeget. Mikol vasálnaponként eljövünk a templomba és meglátogatjuk az Úl házát, eljövünk Istenhez. Emlékezzünk, milyen hálás volt Jézus az asszonynak a hálomszáz pénznél is nagyobb éltékű olajélt….Nehéz időket élünk, de az Úl áldozatot vál tőlünk, hogy segíthessük a világ szebbé, jobbá tételét az utolsó időkben. Az első Timóteus levélben megmondatott.: „Melt minden lossznak gyökele a pénz szelelme: mely után sóválogván némelyek eltévelyedtek a hittől, és magokat általszegezték sok fájdalommal.” Igen testvéleim, bűn a pénz imádata. Nektek van pénzetek, bál a világ anyagi javait sokszol a Sátán gonosz munkálkodása befolyásolja. Dlága mennyei Atyánk, szabadíts meg a gonosztól!

 

-    Ámen, ámen, hallelúja! Kiabálta lelkesen a gyülekezet.

- Isten igaz híveihez szól Máté evangyéliomának huszonötödik fejezete.:”  Melt mindenkinek, a kinek van, adatik, és megszapolíttatik; a kinek pedig nincsen, attól az is elvétetik, a mije van.” Néktek testvéleim, bizony van! Akinek van pénze az adakozzék, visitolum humanum! Nektek van pénzetek, és ez megszapolíttatik ez meg van ílva! Akinek nincs, attól viszont elvéttetik, még az is, mi nincs néki. Tegyetek bizonyságot Isten házába, a templomba tölténő látogatásotokkol, mikol adományként bemutatjátok a hálomszáz pénzt. Isten tudja, hogy néktek van, adakozzatok, hát, hogy ne váljatok olyanná mint akiknek nincs pénzük és ezélt elvetetik tőlük amijük van. Isten látni fogja könyölületes szíveteket és megszapolítja azt amitek van! A Lendhagyó Istentiszteletet Timóteus első levelének egy idézetével zálom. „ Ki a maga házát jól eligazgatja, gyelmekeit engedelmességben taltja, minden tisztességgel;  (Melt ha valaki az ő tulajdon házát nem tudja igazgatni, mimódon visel gondot az Isten egyházála?)” Isten ilgalmából kelülnek hatalomla a vezetők. A mi mennyei Atyánk áldását adta a vezetőkle, a császálla, az egyház vezetőile is. Isten szószólója a papság és a Biblia testvéleim. Isten házának gondozása, mennyei Atyánk gyelmekeinek engedelmességle tanítása az evangyéliom szava. Ti miként viseltek gondot az Isten egyházála? Az engedelmesség, az Úl szavának megtaltása a ti dolgotok. A hit cselekedetek nélkül megholt. Gondolkozzatok el minden látogatásotokkol, hogy Jézussal milyen jót cselekedett az az asszony. Kövessétek az ő példáját, mikol elhozzátok Isten házába, Istennek a hálomszáz folintot. Akinek van, adjon és néki is adatni fog. Adjátok meg a császálnak, ami a császálé, Istennek pedig ami az Istené. A templom bejálatánál elhelyezett pelselyt Innocenti bíbolos testvél megáldotta. Ide kélném minden látogatásotokkol az Isten szava által javasolt hálomszáz pénz elhelyezését. Az Istentiszteletet a templomban folytatom.

- Megáldom a gyülekezetet!

      Eurocenti Atya felemelte az oltárról a nagy ezüst feszületet, majd kereszt alakban mozgatva többször ismételt áldást osztott a tömegre, aztán megfordult és elindult a ministránsfiúk által kinyitott templombejárat felé. A szeme sarkából látta, ahogy a hívek fegyelmezetten sorba rendeződnek és mindenki a tárcája után kutat.

Az Isten házának ajtaja előtt terjengő, a Károly Róbert portrékból áradó pénzszagot sem a tömjén, sem a kénfüst nem tudta elnyomni.              


 
 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://realistautopia.blog.hu/api/trackback/id/tr7765922

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása